Jedna z najpopularniejszych zup w Egipcie. Niestety chętnie jedzona głównie w porze zimowej. Ze względu na zwyczaj przyrządzania bardzo ostrej wersji i podawania wyjątkowo gorącej. Z pewnością sprawdzi się podczas polskich mrozów i rozgrzeje każdego zmarzlucha.

Składniki: (na ok. 2 l wody)

1 szkl soczewicy
1 cebula
1 ziemniak
1 marchewka
2-4 pomidory
1 główka czosnku
ocet
masło/olej do smażenia
sól, kminek

Przygotowanie:

Soczewicę wypłukać. Zagotować Z obranymi i pokrojonymi cebulą, ziemniakiem, marchewką i pomidorami oraz połową główki czosnku. Pozostawić na gazie do czasu aż warzywa zmiękną – około 20-30 minut.
W międzyczasie drugą połowę czosnku rozgnieść z odrobiną soli i podsmażyć na maśle, badź oleju do zbrązowienia. Do gotowego czosnku wlać dwie łyżki octu.
Gdy zupa jest gotowa, zmiksować całość na krem. Dodać smażony czosnek zalany octem.
Przyprawić do smaku solą i kminkiem oraz octem. Sprawdza się również w wersji pikantnej z odrobiną chili i pieprzu cayenne.
Można podawać z grzankami, bądź zalać kremem połamany na drobne kawałki egipski chleb.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

ten − 8 =

Close