Wątróbka po aleksandryjsku (Kiebda iskandarani)

Wątróbka po aleksandryjsku króluje głównie w kanapkach. Przyrządzana na ostro stanowi przysmak Egipcjan i jedną z głównych pozycji menu egipskich take away.

Składniki:

1 kg wątróbki wołowej
2 główki czosnku
2 średnie ostre papryki
Sól, pieprz
Olej (bądź samna) do smażenia

Przygotowanie:

Wątróbkę umyć i pokroić na niewielkie kawałki. Czosnek obrać i rozgnieść wraz z ostrą papryką i odrobiną soli. Całość wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Ostawić na 15 minut. Wrzucać na rozgrzany tłuszcz i smażyć około 15 minut, mieszając co jakiś czas.

Ja osobiście nie przepadam za wątróbką wołową, więc często zastępuję wątróbką z kurczaka 🙂

Dodaj komentarz

sixteen + 8 =