Close

Sierpień 13, 2017

Szawerma

Polskim odpowiednikiem egipskiej szawermy jest popularny kebab. W załączonym przepisie podany został sposób przygotowania dania w domu, jednak w restauracjach i barach take away przyrządzana jest na ruszcie poprzez stopniowe odkrajanie upieczonego mięsa.

Składniki:

0,5 kg mięsa wołowego
2 średnie cebule
0,5 ząbka czosnku
2 pomidory
0,5 szkl octu
sól, pieprz,

Przygotowanie:

Mięso, cebulę i czosnek kroimy na drobne kawałki. Wkładamy do miski, zalewamy 0,5 szkl octu i dodajemy przyprawy. Mieszamy. Odstawiamy na 2 godziny.
Po upływie tego czasu całość ugotować do miękkości. Po wyparowaniu sosu dodać 2 drobno pokrojone pomidory. Dusić do 5 minut.
Podawać w bułkach, bądź do ryżu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

ten + sixteen =