Ryż z mlekiem (Roz bil laban)

Ryż z mlekiem jest jednym z najpopularniejszych deserów w egipskich domach. Podobnie jak większość deserów podawany po schłodzeniu.

Składniki:

1 szkl ryżu
1,5 l mleka
2,5 szkl wody
0,75 szkl cukru
1 cukier waniliowy
3 łyżki skrobii kukurydzianej (bądź mąki ziemniaczanej)

Przygotowanie:

Ryż po wypłukaniu ugotować do miękkości w 2 szkl wody (pod przykryciem). Dodać 1,5 l mleka i 3/4 szkl cukru i cukier waniliowy. Zagotować. 3 łyżki skrobii kukurydzianej rozpuścić w pół szklanki zimnej wody. Dodać do gotującego się mleka. Dobrze wymieszać. Zagotować i zostawić na gazie ok.3 minut ciągle mieszając, do uzyskania gęściejszej konsystencji.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

three × five =

Close