Karkade jest jednym z najpopularniejszych napoi goszczących na egipskich stołach. Herbata ta zawiera dużo witaminy C, antocyjanów, chroniących przed rozwojem komórek nowotworowych, polifenoli, zwalczających wolne rodniki, i flawonoidów, pozwalających zachować młodość na dłużej. Co więcej chroni serce, sprzyja oczyszczeniu organizmu oraz wspomaga pamięć.

Składniki:

2 szkl suszonych kwiatów hibiskusa
4,5 l wody
1 szkl cukru

Przygotowanie:

Do 4,5 litra zimnej wody wsypać 2 szkl suszonych kwiatów hibiskusa i zagotować. Dodać 1 szkl cukru. Gotować ok 30- 45 minut. Przelać powstałą herbatę do butelek bądź dzbanków. Schłodzić.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

16 + 14 =

Close