Egipska wersja gołąbków – przyprawionego ryżu zawijanego w kapuściane liście. Wielkością odpowiadają palcom. Wymagają więc dużo więcej pracy niż polskie gołąbki, ale na pewno robią przez to lepsze wrażenia. Dostępna jest też wersja z mięsem, jednak wydaje mi się, że wegetariańska jest bardziej popularna.

Składniki:

duża kapusta (najlepiej zielona ze względu na cienkie liście)
ryż
natka pietruszki
koper
kolendra
pomidory
cebula
sól, pieprz,
rosół, bądź kostka rosołowa

Przygotowanie:

Kapuściane liście lekko ugotować, żeby stały się plastyczne, ale nie rozlatywały się. Najlepiej włożyć do gotującej się wody na jakieś 2-3 minuty. Po przestudzeniu pokroić je na kawałki mniej więcej na wielkość trzy-czwarte dłoni, wygodne do zawijania. Im mniejsze tym bardziej efektywna potrawa, ale trudniejsze wykonanie i więcej pracy.
Cebulę drobno pokrojoną podsmażyć na oleju. Dodać pomidory uprzednio rozdrobnione w blenderze z pół szklanki wody. Gotować ok 30 minut. Dodać przyprawy i drobno posiekaną nać pietruszki, koper i kolendrę.
Do uzyskanego sosu dodać 2 szklanki ryżu (jeśli farsz jest za rzadki dodać więcej).
Nakładać niewielką ilość farszu na pocięte liście kapusty. Zawijać w ruloniki.
Dno garnka wyłożyć pozostałymi liściami kapusty. Na nie ułożyć mahszi. Całość zalać rosołem do wysokości pokrywającej zawartość garnka. Przykryć liśćmi kapusty. A następnie przykrywką. Gotować do miękkości ok. 1 godziny.
Mahszi można też zrobić z liści winogron, małych cukinii czy papryki. Farszem z powyższego przepisu nadziewamy wtedy inne wybrane warzywo.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

14 + one =

Close