Close

Sierpień 13, 2017

Egipskie ciasto do herbaty (cake’a)

Niesamowite egipskie ciasto! Smak całkiem zwyczajny, ale przepis bardzo uniwersalny, szybki, prawie niemożliwe żeby to egipskie ciasto się nie udało. Idealne do herbaty z mlekiem.
Jakiś czas temu kuzynka chwaliła ciasto czekoladowe. A że czekoladowy smak to mój największy przyjaciel i wróg jednocześnie, to od razu spytałam o przepis. „Znasz przepis na cake’a twojej teściowej? Dodaj kakao.”

Składniki:

3 szkl mąki
2 proszki do pieczenia (32gr)
6 jaj
0.5 szkl oleju
0.5 szkl samna (można zastąpić 0.5 kostki margaryny bądź masła)
1.25 szkl cukru
2 cukry waniliowe
1 szkl mleka

Przygotowanie:

Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Pozostałe składniki zmiksować. (Ja z lenistwa wrzucam od razu do mąki i mieszam trzepaczką do ujednolicenia masy, ale używam samna, która jest półpłynna). Połączyć mąkę ze zmiksowaną masą, wylać na blachę wysmarowaną tłuszczem. Tadam! Gotowe! 😀

2 Comments on “Egipskie ciasto do herbaty (cake’a)

Oliwia
Grudzień 2, 2017 at 1:37 am

W jakiej temperaturze to piec i przez ile czasu 🙂

Odpowiedz
Żona Egipcjanina
Grudzień 2, 2017 at 2:30 am

Ja piekę w 180 stopniach około 30 minut. Ale warto sprawdzać patyczkiem czy upieczone 🙂 Smacznego!

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

four × 3 =